Будь ласка оберніть ваш екран

+380737005770 Салони
0
меню
де подивитись? Детальніше

Як ефективно почистити тканинну обшивку дивана у себе вдома?

У тому, як почистити диван від бруду в домашніх умовах, насправді немає особливих секретів і труднощів. Головне - підійти до справи правильно, з урахуванням того, яке саме забруднення потрібно видалити і що являє собою оббивка м'яких меблів.

Як ефективно почистити тканинну обшивку дивана у себе вдома?
Найчастіше, виявивши забруднення, охайна господиня намагається прибрати його якомога швидше, використовуючи хімічні засоби, які можуть виявитися неефективними, а часом і пошкодити оббивку дивана. В цьому випадку пляма стає більше, і видалити його іноді вже неможливо.

ЯКІ ЗАБРУДНЕННЯ ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ НАЙЧАСТІШЕ?

Оббивка м'яких меблів під час експлуатації піддається безлічі різних впливів: навіть самий акуратний людина, проводячи на дивані час з книгою або біля телевізора, залишає на ньому сліди шкірного жиру, пилу з одягу. Ситуація ускладнюється, якщо за переглядом передач господарі будинку звикли перекушувати, сидячи в кріслі у журнального столика, або в кімнаті не вистачає місця для установки обіднього столу при домашніх урочистостях. У цьому випадку частина гостей зазвичай сідає на дивані. Не дивно, що після таких застіль на оббивці залишаються плями вина, жиру або кави, а питання про те, як почистити диван, набуває особливої ​​гостроти.

Якщо в будинку є дитина, на дивані може з'явитися пластилін або фарба. Кішка чи собака іноді примудряються забруднити оббивку шерстю, слиною, залишити на ній відбитки брудних лап, якщо господар не встиг вимити лапи вихованця після прогулянки. Нарешті, і дітки, і тварини можуть зробити на дивані «калюжу», а сеча має здатність проникати в тканину і м'який наповнювач під нею, залишаючи не тільки характерне пляма, але і жирних запах.

ЧИМ ЧИСТИТИ БРУД НА ЯКИХ МЕБЛІВ?

Найпоширеніший і легко видаляється забруднювач - пил і сажа від вихлопних газів. Дрібні частинки осідають на будь-яких поверхнях, але ворсова оббивка з синтетики має здатність притягувати їх через що накопичується статичної електрики. Чистка дивана зі шкіри зводиться до видалення пилу вологою ганчіркою, а флок або інше покриття з ворсом слід чистити пилососом зі спеціальною насадкою для м'яких меблів. Така обробка дозволяє видалити не тільки поверхневе забруднення, але і пил, що потрапила в наповнювач.
При попаданні на неї рідини або навіть легкому зволоженні потім знаходиться на дивані людини світлий диван з часом покривається плямами розлучень. Застарілі забруднення такого роду видалити іноді дуже важко. Боротьба з пилом є найвірнішим способом профілактики появи темних плям на тканинній оббивці.
При відсутності пилососа або в тому випадку, якщо для оббивки був використаний велюр, пил з м'яких меблів можна видалити за допомогою вибивання палицею або спеціальної хлопавкою. Правильно почистити світлий диван, щоб на ньому не утворилися розлучення від впливу вологи, найкраще так:
  • старе простирадло змочити в розчині столового оцту (на 1 л води взяти 2 ст. л. 9% -го оцту);
  • добре віджати її, щоб тканина була трішки вологою - можна зробити це в пральній машині на режимі «Віджим» (приблизно 800 оборотів);
  • накрити тканиною диван і вибити його, б'ючи хлопавкою по сидінню, спинці, м'яким підлокітникам;
  • обережно зняти простирадло (на ній будуть помітні сліди осілого на вологій поверхні пилу) і просушити диван.
Дуже важливо при цьому не користуватися меблями до тих пір, поки оббивка висохне повністю. Прискорювати процес за допомогою фена вкрай небажано: нерівномірний нагрів теж може викликати утворення плям і розлучень.

ВІДМИВАЄМО «ЗАСМАЛЬЦОВАНУ» ПОВЕРХНЮ

Якщо меблі довго не піддавалася обробці від пилу, то на ній з'являються блискучі темні плями на підлокітниках, уздовж переднього краю сидіння, на спинці в районі голови і спини сідають людей. Найчастіше вони викликані взаємодією частинок сажі і пилу з вологою і шкірним жиром, які виділяються тілом людини. На щільних покриттях зі шкіри або шкірозамінника ці плями легко видалити губкою, змоченою в мильно-содовому розчині або засобі для миття посуду, розведеному у воді. Ці речовини добре розчиняють жир і безпечні для оббивки. А як очистити диван з покриттям з тканини?

Безворсову оббивку (наприклад, гобеленову) потрібно помити за допомогою щітки одним з цих же коштів, завдавши піну спочатку на плями і витримавши 5-10 хвилин. Змити чистою водою, промокнути добре вбирає вологу тканиною. При необхідності повторити обробку, поки залоснівшіеся сліди не зникнуть. Зробити такий же розчин, зменшивши концентрацію його в 2-3 рази, і вичистити всю поверхню дивана. Цей захід дозволить не утворитися слідах на краях вологого плями при чищенні засаленого місця. Розчин для загального чищення не потрібно робити дуже насиченим, щоб не довелося додатково видаляти мило або засіб для миття посуду.
Ворсисті покриття типу флока в разі появи залисніли плям потрібно обробляти за допомогою поролоновою губки. Як миючого засобу підійде розчин господарського мила, «Фейрі» або спеціально призначених для чищення меблів хімікатів («Ваніш»). Почистити світлий диван трохи складніше, ніж темний: крім обробки плями доведеться помити всю оббивку цілком і ретельно висушити її без нагрівання, щоб виключити ризик появи розлучень.

ВИДАЛЕННЯ РІЗНИХ ТИПІВ ПЛЯМ

Іноді трапляється й так, що на оббивку потрапляють різні речовини, що залишають забарвлений або жирний слід: вино і кава, кров, сеча, креми або шматочки їжі, пластилін, фарба та ін. В більшості випадків чистити диван в домашніх умовах потрібно відразу ж, намагаючись видалити якомога більшу кількість забруднювача з поверхні до вбирання в тканини і висихання. Для цього підійдуть паперові серветки, чиста ганчір'я, марля. Ці матеріали легко вбирають жир і вологу, дозволяючи максимально очистити диван від плям.
Пляму потрібно обробляти, починаючи від країв до центру, щоб не збільшувати площу забруднення:
  • фрукти і соки - суміш оцту і нашатирного спирту 1: 1 нанести на пляму і дозволити висохнути, потім бруд відмити чистою водою;
  • кров'яні плями швидко замити холодною водою з додаванням аспірину (1 таблетка на 1 склянку) або солі (1 ст. л. на 1 л);
  • сечу зібрати за допомогою серветки або ганчірочки, волога пляма обробити засобом для килимів, м'яких меблів або рідким милом;
  • крем, жирну їжу, пластилін спочатку видалити з поверхні тканини твердим предметом, що залишився слід засипати сіллю, щоб вона ввібрала частина жиру;
  • пиво або каву промокнути серветкою, потім протерти мильним розчином з додаванням оцту (2 ст. л. на 1 л);
  • вино промокнути, засипати сіллю і протерти;
  • шоколад, джем, згущене молоко краще трохи просушити, щоб не розмазати по поверхні оббивки, потім видалити скоринку і промити слід мильним розчином;
  • прилиплу жувальну гумку потрібно сильно охолодити, помістивши зверху пакет з льодом або заморожені продукти, попередньо загорнувши їх в чистий рушник, після чого вона легко знімається ножем.
Коли первинне забруднення усунуто, на його місці залишається слід, який легко видалити засобами догляду за меблями, килимами («Ваніш» або спеціально рекомендоване для якогось типу оббивки). Щоб не довелося потім чистити весь диван зі світлої тканини, обробку краще проводити від країв до центру плями, а після закінчення роботи відразу ж просушити вологу серветкою.

ЯК ПОЗБУТИСЯ ЗАПАХІВ?

Для видалення запаху від різних напоїв можна з успіхом застосовувати спеціальні шампуні для меблів. Розведене по інструкції засіб нанести на поверхню дивана і просушити. У ряді випадків від запаху не вдається позбутися так просто: аромат пролитого пива або сечі дуже стійкий. У тих випадках, коли обробити пляму від попадання рідини не вдалося відразу ж, що просочився нею наповнювач і оббивка виділяють сильний і неприємний запах, навіть якщо слідів на поверхні не залишилося.

Запах пива або соку можна видалити оцтовим розчином (2 ст. Л на 1 л води). Шматок тканини, достатній, щоб накрити брудний ділянку, добре змочити, трохи віджати і розстелити на дивані. Сильно притиснути тканину так, щоб волога з оцтовим запахом потрапила на наповнювач і просочила оббивку. Повторити обробку кілька разів і просушити диван. Оцтовий аромат вивітрюється самостійно за 2-3 дня. При бажанні можна додати в розчин трохи кондиціонера для білизни.
Запах сечі, особливо котячої, вивести набагато складніше. При розкладанні на повітрі утворюються речовини, практично нерозчинні в воді. Як почистити диван в цьому випадку, люди знають уже давно. Для видалення стійкого запаху з оббивки і поролону можна спробувати наступні народні засоби:
  1. Запах людської сечі на темних меблів можна послабити за допомогою настоянки йоду: 15-20 крапель аптечного кошти розчинити в 1 л води. Вичистити цим розчином оббивку і постаратися зволожити наповнювач на якомога більшу глибину.
  2. Світлу оббивку краще чистити оцтової водою, лимонним соком, розведеним в пропорції 2-3 ст. л. на 0,5 л води або слабким розчином марганцевокислого калію.
  3. Сліди котячої сечі мають особливо сильний запах, і видаляти їх доводиться в декілька прийомів. Для початку потрібно промочити оббивку оцтовим розчином (1 частина 9% -го оцту на 3 частини води), просушити меблі. Після цього поверхню посипати содою і скропити з пульверизатора розчином перекису водню (аптечний препарат з'єднати з водою 1: 1). Засіб буде сильно пінитися, його потрібно на 2-3 години залишити на оббивці, потім видалити залишки вологою тканиною і просушити. Після повного висихання зібрати кристали соди пилососом або змахнути щіткою.
  4. Якщо кішка «зробила свої справи» під час відсутності господарів і сеча встигла проникнути всередину дивана, слід розвести за інструкцією піну для чищення килимів «Ваніш». Пролити розчином диван так, щоб рідина проникла по можливості глибоко: можна поставити важкий предмет на сидіння або натискати руками, заганяючи розчин вглиб. Промокнути оббивку і просушити диван протягом кількох днів. Після висихання пропилососити його.
Якщо запах дуже глибоко в'ївся в тканини і наповнювач, він не зникне після першої ж обробки. В цьому випадку чистити диван в домашніх умовах доведеться повторно, додаючи в застосовується засіб кондиціонер для білизни.
Зберегти меблі від забруднення і збільшити термін її служби допоможуть чохли з щільного матеріалу, що не пропустять жир і бруд до оббивки. Навіть сліди котячого «злочину» набагато легше відіпрати від тканини, ніж почистити диван цілком, а при наявності в сім'ї дитини чохол здатний запобігти покупку нових меблів. Багатий вибір тканин в сучасних магазинах дозволить підібрати для пошиття чохла такий матеріал, який зможе служити доповненням інтер'єру і навіть повторити саму оббивку. А видалити забруднення з накидки можна буде в звичайній пральній машині.
0 / 5