Будь ласка оберніть ваш екран

+380737005770 Салони
0
меню
де подивитись? Детальніше

Особливості догляду за меблями

Меблі покликана не тільки структурувати простір в наших оселях, але надавати їм затишок і особливу домашню атмосферу. Згодом кожна складочка улюбленого крісла або дивана стає знайома і навіть дорога. Звичайно, ми хочемо, щоб меблі служили нам як можна довше. Не на останньому місці стоять і чисто економічні причини - будь-який предмет обстановки варто сьогодні чималих грошей. Тому, щоб збільшити життєвий цикл меблів, слід навчитися правильно за нею доглядати.

Особливості догляду за меблями
Будь-які меблі, незалежно від того, з чого вона зроблена, розміщуйте подалі від приладів опалення, до яких належать не тільки батареї і обігрівачі, а й спліт-системи, і навіть сонячні промені. Надмірне тепло пересушує вироби, і вони можуть покритися дрібною сіточкою «зморшок» (це стосується полірування), або втратити товарний вигляд.
Але сухість повітря взимку - це проблема всіх квартир з центральним опаленням, тому для підтримки здоров'я, в тому числі, меблевого, непогано завести у себе вдома декоративний інтер'єрний фонтанчик, акваріум або банальний зволожувач повітря.
Навіть домашні рослини здатні регулювати вологість повітря в приміщенні, що теж йде на користь не тільки людині, а й обстановці. Правда, є одна умова - квітів повинно бути досить багато.
Крім того, термін служби меблів безпосередньо залежить від якості початкової збірки. Якщо немає можливості доручити цю справу професіоналу, перед тим, як приступити до процесу самостійно, уважно прочитайте інструкцію, розгляньте креслення і не прикладайте надмірних зусиль. Найчастіше це доводиться робити, якщо щось йде не так.
Чи не катайтеся на спинках стільців і крісел, не сідайте на підлокітники, не ставте предмети з гострими краями на поверхню м'яких та корпусних меблів. Не дозволяйте дітям стрибати на диванах, ліжках і кріслах.
Розставляйте важкі предмети на полицях так, щоб навантаження розподілялося рівномірно. І тоді ваша меблі довго прослужить вам вірою і правдою.

Догляд за м'якими меблями

Чи не корите себе за те, що ви пролили чай, кава або щось міцніше на оббивку нового крісла. Не тільки ви любите трапезувати, забравшись з ногами в м'яке затишне гніздечко. Так роблять всі. Тому рано чи пізно всім доводиться боротися з зрадницьки торжествуючими плямами. Головне - знати, як це правильно зробити.
Але поки що плям на вашій м'яких меблів немає, не забувайте мінімум раз на місяць чистити її пилососом. Особливу увагу приділіть швах - саме в них накопичується велика кількість пилу. Пил - головний ворог меблів і нашої дихальної системи. Боріться з нею в міру сил і можливостей!
Шкіряні меблі досить протирати злегка вологою ганчіркою, а ось тканинну оббивку сильно мочити не можна, та й не потрібно, тому що існує відмінний спосіб, запропонований ще нашими бабусями. Візьміть старе простирадло або великий шматок тканини, намочіть під струменем води і ретельно відіжміть. Покрийте меблі і побити палицею або вибивачкою. Ви побачите, якою брудною стала ганчірка зсередини! Але ж все це «жило» на поверхні меблів. Якщо одна процедура не допомагає, знову прополощіть матерію і повторіть процес.
А якщо в воду для полоскання додати трохи оцту, то тканинна оббивка ж засяє оновленими фарбами. Але навіть при дбайливому ставленні бувають випадки, коли та чи інша помилка може назавжди зіпсувати зовнішній вигляд меблів. Тому завжди буде корисним знати, як чинити в тих чи інших випадках.
Як би ми не зволікали найнеприємніше, але чорний день настав, і ви все ж пролили на оббивку м'яких меблів частину свого вечері! Спокій, тільки спокій, як любив говорити один відомий мультяшний герой. Найголовніше - постаратися відразу видалити з поверхні пролиту рідину, що не розмазуючи і не втираючи її в тканину. Просто промокніть паперовою серветкою або, на худий кінець, туалетним папером. І знайте, що меблеві тканини поводяться по-різному в таких ситуаціях.
Одне лише пам'ятайте - крім підручних домашніх засобів, у продажу завжди існують готові суміші для догляду за меблями. Не нехтуйте ними. Інша справа - в екстреній ситуації вони не завжди виявляються під рукою. Тому візьміть собі на озброєння і наші поради.

Ворсисті поверхні

Жирні плями з ворсистих тканин слід видаляти за допомогою губки, злегка змоченою в суміші води і рідкого мила. Остаточно обробити пляму потрібно через 2-3 хвилини круговими рухами чистою губкою або м'якою щіткою. Щоб відновити ворсинки, розчешіть поверхню в потрібному напрямку.
Плями від помади і кулькової ручки бліднуть після обробки слабким спиртовим розчином. Для цієї мети можна розвести горілку з водою в співвідношенні 1:4.
Скоро Новий рік, а це значить, що обов'язково спалахнуть свічки. І обов'язково хто-небудь та проллє віск на диван, крісло або стілець. Ні в якому разі не намагайтеся боротися з гарячим плямою - тільки втре парафін глибше в тканину. Дайте охолонути, потім роздробити і зберіть пилососом. Що залишилося - акуратно зіскоблити. І тільки після цього накрийте пляму паперовою серветкою і пропрасуйте гарячою праскою. Повторіть стільки разів, скільки буде потрібно.
Жуйка - ворог номер один для м'яких меблів. Але наші діти старанно вдають, що не здогадуються про це. Тим часом, з цієї гумової напастю теж можна боротися. Досить охолодити її до крихкості льодом, поміщеним в поліетиленовий пакет, і зішкребти з поверхні. Після чого обробити поверхню метиловим спиртом.
Плями від пива йдуть після обробки розчином оцту (1 ст. Ложка на півлітра води). З плямами від червоного вина можна боротися за допомогою перекису водню або солі, якщо встигнути насипати її відразу. Потім слід пропилососити тканину або почистити м'якою щіткою.

Тканинні поверхні

Меблеву тканину протирають чистою вовняною ганчіркою з розчином мийного засобу або рідкого мила.
Залоснившиеся місця спробуйте почистити вологою тирсою (НЕ хвойними), які з успіхом можуть замінити висівки.
Забруднення на тканинах піддаються дії прального порошку, розчиненого у воді.

Догляд за тканинними меблями

Для видалення жирних плям зробіть кашку з бензину і прального порошку, втирайте її в тканину і залиште на ніч. Вранці змийте губкою з гарячою водою

Догляд за шкіряними меблями

З шкірою (натуральної та штучної) все набагато простіше - плями з неї віддаляються вологою тканиною або губкою, за винятком жирних.
Уникайте контакту шкіряної поверхні з агресивними розчинами - спиртом, ацетоном або господарським милом. Краще придбати спеціальні засоби для догляду за шкіряними меблями. Підходять і засоби для взуття.
Жирні плями з шкіряних меблів знають господині видаляють за допомогою водного розчину харчової соди або нашатирного спирту (чайна ложка кошти на склянку води).

Догляд за шкіряними меблями

Ніколи не застосовуйте склади, що містять хлор, для догляду за шкіряними меблями!

Догляд за дерев'яними меблями

Дерев'яні поверхні і фасади спочатку протирають м'якою тканиною або серветкою, змоченою у воді і добре викрутіть. Потім насухо витирають. Важливо, щоб волога не потрапляла в стики і щілини меблів.
Сліди від гарячої чашки зникають після обробки сумішшю рослинного масла і спирту, яку необхідно втирати, поки пляма не зникне.
Але і це не обов'язково. Зараз в магазинах величезний асортимент спеціальних масел для догляду за дерев'яними меблями, які, крім додання блиску, ще приховують дрібні подряпини і порізи на поверхні.
А кошти з вмістом воску замаскують потертості і невеликі пошкодження на меблів. Крім того, вони мають антистатичний ефект.
Меблі з червоного дерева легко освіжити м'якою серветкою з невеликою кількістю реп'яхової олії. А меблі з горіха - сумішшю з рівної кількості оливкової олії і червоного сухого вина.
Склад наносять на ганчірочку і протирають поверхні, дають просохнути і потім полірують м'якою тканиною - фланеллю, сукном або плюшем.

Догляд за дерев'яними меблями

Різьблені прикраси на меблях, а також рами картин і дзеркал очищають від пилу невеликим м'яким натуральним пензликом.

Догляд за полірованими меблями

Не рекомендується протирати поліровані меблі мокрими ганчірками - залишаться непривабливі розлучення. А якщо вже довелося, натріть насухо до блиску сухою м'якою серветкою.
Поліроль існує якраз для того, щоб доглядати за полірованими меблями. Засіб наноситься на м'яку тканину, потім на поверхні шаф, столів, комодів і т.д. Через 20 хвилин сухою серветкою натирається до блиску.
Сильні забруднення з полірованої меблів видаляються водою з нашатирним спиртом, з розрахунку 1:6 відповідно.

Догляд за полірованими меблями

Сліди від пальців на полірованій поверхні видаляються за допомогою тальку, нанесеного на м'яку тканину, сирої картоплини або спеціальних спреїв, відповідно до інструкції.

Догляд за меблями з ДСП і МДФ

МДФ вважається похідною деревини, коли на лицьову поверхню плити наноситься спеціальне покриття, доглядати за яким легко і просто. Воно витримує вологе прибирання і навіть засоби для чищення.
Виняток - більш ніжне глянсове покриття, яке тьмяніє від контакту з абразивними порошками і жорсткими щітками, але прекрасно поводиться після обробки мильними розчинами або поліролью.

Догляд за меблями з МДФ

Ламінована ДСП йде на виготовлення корпусних меблів. Її поверхня також покривається плівками, що імітують натуральне дерево.
Для догляду за виробами з ДСП не слід застосовувати абразивні засоби і речовини, що містять луг - пральні порошки і господарське мило.

Догляд за меблями з ДСП

Для догляду за виробами з ДСП не слід застосовувати абразивні засоби і речовини, що містять луг - пральні порошки і господарське мило.

Догляд за меблями зі скляними і металевими деталями

Турбота про скляних фасадах по суті своїй не відрізняється від догляду за шибками. Вони люблять, коли їх миють і натирають до блиску м'якою тканиною. І зовсім не обов'язково використовувати для цього дорогі новомодні засоби. Досить чистої води, а в особливих випадках - миючого засобу.
На металевих поверхнях не слід застосовувати абразивні матеріали і металеві мочалки. Досить протерти вологою тканиною або губкою.

Догляд за меблями зі скла

Тепер ви знаєте, що потрібно робити, щоб зберегти красу і довговічність ваших меблів надовго!
0 / 5